divendres, 19 de juny de 2009

EL CATALA ES CULTURA


Vaig néixer a Barcelona i em vaig educar a Euskadi fins als vint anys. Ni el meu pare ni la meva mare són catalans, però quan vaig arribar aquí una de les primeres coses que vaig fer va ser, aprendre català, no és difícil, amb un any que ho vaig estudiar, ho vaig aprendre, i després lògicament ho vaig ser practicant.
A la gent que coneixia jo els deia que em parlessin en català, perquè així jo ho aniria aprenent, i jo lògicament els contestava com podia, i poc a poc vaig anar parlant català, cada vegada més i en dos o tres anys, ja vaig començar a parlar sense objeccions el català amb tothom.
Jo considero que qualsevol persona que vingui a viure a Catalunya, hauria d'aprendre el català, que és un idioma conegut, segurament no com voldríem els catalans, i aquí no parlo d'ideologia política, sinó de cultura
A mi em molesta molt a persones que porten vivint aquí més de vint o trenta anys, ni tan sols tinguin el detall de parlar, ni tan sols una miqueta, i no és perquè no ho entenguin. Uns posen l'excusa que senten vergonya per si el parlen malament, altres diuen que com estan a Espanya, parlen en català, i bé, ja no sé quantes més excuses es poden inventar.
Jo he vist amb els meus propis ulls i sentit amb les meves orelles, com persones vingudes de més lluny (EUA, països de la resta d'Europa, d'Amèrica del Sud ,...), quan vénen aquí, el primer que fan és aprendre català i fins a molts el parlen i no tenen cap vergonya de com el parlen, ni els preocupa del país d'on són, sinó, "on viuen"
Jo crec que el que si els hauria de donar vergonya, és que persones que vénen de més lluny estiguin més predisposats que ells a aprendre. El català és un idioma, per tant és cultura.Encima hem de sentir de vegades dir que el castellà o espanyol està perseguit a Catalunya, això és una absurda mentida. El 90% de la premsa escrita i televisada és en català, així que, no es poden queixar.Quan hi ha un grup de persones, que només hi hagi una persona que parli en català, resulta que al final entre ells es parlen en castellà, però clar els catalans som més educats i al final cedim. A les escoles, lògicament els nens han d'aprendre català, perquè viuen i se suposa que en el futur ho seguiran fent aquí a Catalunya, però també aprenen català.
En fi, jo crec que els castellano-espanyols, ens volen fer sentir culpables per ensenyar, parlar i tot el que sigui en català els molesta, perquè sigui com sigui, els espanyols que tots aprenguin i parlin català única i exclusivament, i això és voler matar una cultura. La Catalana.
Com més idiomes se sàpiguen, és millor, de fet crec que des de petits tots hauríem d'aprendre quatre o cinc idiomes, perquè es té una predisposició per aprendre que qualsevol persona mayor.Eso no vol dir que quan una persona arriba a Catalunya, hagi de saber català, lògicament se'ls ha de donar un temps a tots, igual que en qualsevol altre país del món. Els que no s'adapten o aprenen l'idioma és perquè no volen.

diumenge, 14 de juny de 2009

ELS HI DEBEM RESPECTE


Sempre m'ha semblat injust el que va passar amb els indis americans, tant del nord com del sud.
A sobre que ells són els que realment estaven al seu país, els traiem les terres, la família la tranquil • litat, ells només caçaven per menjar i vestir-se i lluitaven per defensar-se, com tot el món.
Però clar, tot això va arribar a més i ells lògicament van reaccionar d'una altra manera, que no els justifico perquè també van fer coses que no estan gens bé, però els "blancs" tampoc van fer res per arreglar-ho, tot el contrari.
Si partim de la base que els indis van ser un poble conquerit i ja sabem el que representa conquerir. És a dir, en una conquesta s'utilitza la força, si al que li estan envaint no està d'acord, llavors quan envaïts per la força, no hi ha límits.
S'utilitza tota l'agressivitat possible, sotmetre als que han perdut a l'esclavitud i si es resisteixen, els eliminem.
Des del punt de vista que nosaltres, no estàvem en aquells temps, és fàcil criticar els colons, que l'únic que intentaven era tenir una vida millor per a ells i les seves famílies.
Si volem buscar els realment culpables, no són aquests precisament, sinó que són els especuladors, els que es volen enriquir a costa dels altres, als oportunistes, a les grans companyies, que aprofiten la seva presència i busquen la protecció dels militars, per al seu propi benefici, i es van fer moltes atrocitats. 
Per posar-vos un exemple, deixant a part les persones, quan van arribar els primers expedicionaris, a l'oest americà havien 2 milions de búfals i en un període molt curt de temps, van quedar 2.000 búfals.
Pel que fa a les persones, en aquest cas, els indis, se'ls hauria de demanar perdó pel genocidi qwue van fer i van provocar les autoritats en aquells temps
Els indis haurien de tenir un poder polític, social i econòmic. Si no m'equivoco farà uns 5 anys vaig llegir en un diari seriós, que en les presons dels EUA, el que més havía era població índia, després població hispana, població negra i població blanca.
Això no vol dir altra cosa, que encara segueixen persisteix els de sempre, i em sembla que això hauria de fer reflexionar al govern, i fer que tota la població, en general, siguin iguals en drets i deures. Als indis de tota Amèrica, els devem un gran respecte.

CERCA SEARCH

Búsqueda personalizada