divendres, 19 de juny del 2009

EL CATALA ES CULTURA


Vaig néixer a Barcelona i em vaig educar a Euskadi fins als vint anys. Ni el meu pare ni la meva mare són catalans, però quan vaig arribar aquí una de les primeres coses que vaig fer va ser, aprendre català, no és difícil, amb un any que ho vaig estudiar, ho vaig aprendre, i després lògicament ho vaig ser practicant.
A la gent que coneixia jo els deia que em parlessin en català, perquè així jo ho aniria aprenent, i jo lògicament els contestava com podia, i poc a poc vaig anar parlant català, cada vegada més i en dos o tres anys, ja vaig començar a parlar sense objeccions el català amb tothom.
Jo considero que qualsevol persona que vingui a viure a Catalunya, hauria d'aprendre el català, que és un idioma conegut, segurament no com voldríem els catalans, i aquí no parlo d'ideologia política, sinó de cultura
A mi em molesta molt a persones que porten vivint aquí més de vint o trenta anys, ni tan sols tinguin el detall de parlar, ni tan sols una miqueta, i no és perquè no ho entenguin. Uns posen l'excusa que senten vergonya per si el parlen malament, altres diuen que com estan a Espanya, parlen en català, i bé, ja no sé quantes més excuses es poden inventar.
Jo he vist amb els meus propis ulls i sentit amb les meves orelles, com persones vingudes de més lluny (EUA, països de la resta d'Europa, d'Amèrica del Sud ,...), quan vénen aquí, el primer que fan és aprendre català i fins a molts el parlen i no tenen cap vergonya de com el parlen, ni els preocupa del país d'on són, sinó, "on viuen"
Jo crec que el que si els hauria de donar vergonya, és que persones que vénen de més lluny estiguin més predisposats que ells a aprendre. El català és un idioma, per tant és cultura.Encima hem de sentir de vegades dir que el castellà o espanyol està perseguit a Catalunya, això és una absurda mentida. El 90% de la premsa escrita i televisada és en català, així que, no es poden queixar.Quan hi ha un grup de persones, que només hi hagi una persona que parli en català, resulta que al final entre ells es parlen en castellà, però clar els catalans som més educats i al final cedim. A les escoles, lògicament els nens han d'aprendre català, perquè viuen i se suposa que en el futur ho seguiran fent aquí a Catalunya, però també aprenen català.
En fi, jo crec que els castellano-espanyols, ens volen fer sentir culpables per ensenyar, parlar i tot el que sigui en català els molesta, perquè sigui com sigui, els espanyols que tots aprenguin i parlin català única i exclusivament, i això és voler matar una cultura. La Catalana.
Com més idiomes se sàpiguen, és millor, de fet crec que des de petits tots hauríem d'aprendre quatre o cinc idiomes, perquè es té una predisposició per aprendre que qualsevol persona mayor.Eso no vol dir que quan una persona arriba a Catalunya, hagi de saber català, lògicament se'ls ha de donar un temps a tots, igual que en qualsevol altre país del món. Els que no s'adapten o aprenen l'idioma és perquè no volen.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola,

Yo tambien me llamo Y soy Catalana de nacimiento pero no hablo el idioma.
Te dejo la dirección de mi blog el cual es de ciencia y de religión, y la relación entre las dos.

Pero te quiro dar una sugerencia. Está bien saber catalan pero no ignorar el castellano, a menos que solo quieras catalanes aqui.

Logos77.wordpress.com

Saludos

Infotainment ha dit...

great blog but dear if you put language translator gadget on your blog more people will like it , the language is a hurdle for those who can't understand your language ! very beautiful blog !

Marψa del Campo ha dit...

Hola, jo també sóc catalana i espanyola, naturalment. El català no s'ha de permetre que es trepitji, però el problema està en què si poses un peu fora de Catalunya, no t'entén ni Déu.
Com bé has dit tu, quants més idiomes millor, així que no ens hem de provatitzar ni tancat cap porta cap a enlloc.
Tinc una curiositat: ets catalana, però has estudiat català?

Marψa del Campo ha dit...

Ja vaig llegir tot, i el tema del naixement i l'Euskadi estava el primer, però no posa edats i potser vas ser allà des dels 3 fins als 10, així que hauries estudiat molts anys català. Et busco per Facebook.

Anònim ha dit...

Hola yo soy de Ibiza (Baleares) y en el colegio me enseñaron catalá, no es que esté acostumbrado a hablarlo ni con la familia ni amigos pero con mi abuela "de vegades algunes paraules si que parlo" pero la verdad es que me un poco de verguenza por que no estoy acostumbrado, pero esta bien saber un idioma más para comunicarse con la gente ¿no? No me gusta corregir a nadie pero creo que se escribe Lógicament y no LLógicament.

Saluts!!

CERCA SEARCH

Búsqueda personalizada